"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

divendres, 5 d’octubre del 2018

Dossier 9 d'octubre (3rC)

Data actual: Any 2238
Localització General: Elx (Baix Vinalopó_País Valencià)
Sublocalització GPS exacta: IES Montserrat Roig.
Latitud: 38.2790006 // Longitud: -0.7069360000000415 // Altitud: 116 metres


    Context Històric: els valencians i valencianes actuals d'aquesta època, a prop de la celebració dels mil anys de la nostra diada, hem oblidat l’essència de la nostra identitat històrica, cultural, social i lingüística. Després de la destrucció dels arxius generals i museus històrics del País, generats per la quarta Gran Guerra Mundial, i després de l'oblit i arraconament  que els valencians i valencianes hem fet a la nostra pròpia identitat, enviem aquest document als estudiosos corresponents perquè, amb la vostra inestimable ajuda, pugueu recuperar de les cendres de l'oblit algunes dades que poden ser de gran ajut i la primera pedra angular de la futura i desitjada recuperació nacional dels nostres drets nacionals: llengua, cultura, obres literàries i consciència de poble.

             Per això, des de la Resistència, perseguida i amagada (en un lloc del planeta del qual no podem donar cap informació per motius de màxima seguretat) preguem que doneu resposta a aquestes preguntes i al neguit que ara ens assoleix en aquests dies d'incertesa.



    Sort. Molt depén de la vostra feina.



    1.    Quin fet històric celebrem el 9 d'Octubre els valencians i les valencianes? 

    2.    Quina data exacta té aquest fet històric?

    3.    Quina cultura dominava la ciutat de València i tota la Península en aquell moment? Quans anys es van estar-hi? Explica el nom del seu regne i alguna dada important.

    4.    Qui és Jaume I? Resumeix les dades més interessants en 5 línies. 

    6.    Quins van ser els repobladors cristians? D'on venien? Quins costums, llengua i tradicions van portar amb ells.

    7.    Insereix al text tres imatges que podrien representar la nostra diada. Què representa cadascuna d'elles? (Pots guardar-les en un USB per a dilluns)

     8.    Imagina't  que et demanen fer un escrit per un diari de l'època per commemorar la Diada del 9 d'Octubre. Què escriuries? (5 línies)


    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada

    VOLEM TV3