"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

divendres, 29 de setembre de 2017

Dossier d'investigació 'Diada del 9 d'Octubre' (4tESO)


Data actual: Any 2238
Localització General: Elx (Baix Vinalopó_País Valencià)
Sublocalització GPS exacta: IES Montserrat Roig.
Latitud: 38.2790006 // Longitud: -0.7069360000000415 // Altitud: 116 metres


Context Històric: els valencians i valencianes actuals d'aquesta època, a prop de la celebració dels mil anys de la nostra diada, hem oblidat l’essència de la nostra identitat històrica, cultural, social i lingüística. Després de la destrucció dels arxius generals i museus històrics del País, generats per la quarta Gran Guerra Mundial, i després de l'oblit i arraconament  que els valencians i valencianes hem fet a la nostra pròpia identitat, enviem aquest document als estudiosos corresponents perquè, amb la vostra inestimable ajuda, pugueu recuperar de les cendres de l'oblit algunes dades que poden ser de gran ajut i la primera pedra angular de la futura i desitjada recuperació nacional dels nostres drets nacionals: llengua, cultura, obres literàries i consciència de poble.

         Per això, des de la Resistència, perseguida i amagada (en un lloc del planeta del qual no podem donar cap informació per motius de màxima seguretat) preguem que doneu resposta a aquestes preguntes i al neguit que ara ens assoleix en aquests dies d'incertesa.Sort. Molt depén de la vostra feina.1.    Quin fet històric celebrem el 9 d'Octubre els valencians i les valencianes? 

2.    Quina data exacta té aquest fet històric?

3.    Quina cultura dominava la ciutat de València i tota la Península en aquell moment? Quans anys van estar-hi? Explica el nom del seu regne i alguna dada important.

4.    Qui és Jaume I? Resumeix les dades més interessants en 5 línies. 

6.    Quins van ser els repobladors cristians? D'on venien? Quins costums, llengua i tradicions van portar amb ells.

7.    Insereix al text tres imatges que podrien representar la nostra diada. Què representa cadascuna d'elles?

 8.    Imagina't  que et demanen fer un escrit assagístic per un diari de l'època per commemorar la Diada del 9 d'Octubre. Què escriuries? (5 línies)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

VOLEM TV3