"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dimecres, 1 d’abril del 2015

Lectura 2n ESO 'B'.

Bon dia!

Hui presentem la lectura que tindrem per al 3r trimestre: Dràcula [Bram Stoker].


Qui era Vlad IV? 

Un ésser despreciable i sanguinari, que res tenia a veure amb el longeu conde que vivia als Monts Càrpats (Principat de Valàquia, Romania) que cada nit ix a beure sang. Vlad IV era molt més cruel que el personatge.


Vlad Tepes. Vlad IV.

- L'autèntic Dràcula fou un noble rumà (Principat de Valàquia) que va deixar el cruel record dels patiments als quals va sotmetre al seu propi poble.

- Li agradava sotmetre a centenars de tortures els seus súbdits. Per això, els seus crims van fer que se'l conegués com a Dràcula, que significa el fill del Diable (i, també, drac). El vertader Dràcula, com a personatge real, passaria a la història com a Vlad IV l'Empalador.

El nombre de les seues víctimes va ser de milers. A la població de Schylta va ordenar matar 25.000 persones, i a una ciutat propera, el 1460, va empalar 30.000 ciutadans.

Provisionalmen, va posar fi el rei Matíes de Hongria, que el va tancar durant una dotzena d'anys per a veure si tranquil·litzava la seua fam de sang. A la presó, va continuar matant animals (rates, principalment).

Va eixir en llibertat el 1474, i amb ganes de baralla ja que va fer la guerra amb els turcs. Va morir batallant als 45 anys. Els otomans li van tallar el cap i el van enviar, previament conservat i introduïda en mel, al sultà de Constantinoble.

- L'errada, propagada mitjançant la novel·la de Bram Stocker més de 3 segles després, és conseqüència que en rumà, Drac significa diable; en Molda Drakul és sinònim de vampir.

- La memòria col·lectiva de Transilvània, va anar transmetent que el gran heroi Vlad IV tornaria a la vida, per a salvar el seu poble, si les coses es posaven lletges. Encara que la llegenda s'ha utilitzat sempre per a espantar els xiquets.

Us deixe la BSO de Wojciech Kilar de la pel·lícula que va fer Francis Ford Coppola





Com que estem a la (importantíssima) 3a avaluació, done l'opció de pujar nota. Qui vulga, pot presentar el treball que propose a continuació. He penjat un capítol de 'El Hòbbit'
El capítol i la fitxa amb el treball la teniu en la següent adreça:  http://bit.ly/1k3ZfOU



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

VOLEM TV3