"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

divendres, 7 de març del 2014

Les muntanyes també tenen drets, Enric Faura.

Article d'opinió: Les muntanyes també tenen drets, Enric Faura.

Descarregueu-lo ací: http://bit.ly/1gX4qhN

Les muntanyes també tenen drets

L’any 2002 va ser declarat per l’Assemblea de les Nacions Unides ‘Any Internacional de les Muntanyes’, un intent de recuperar el debat sobre els mecanismes de protecció, conservació i desenvolupament de les zones de muntanya. Un dels fruits d’aquelles celebracions és la ‘Carta de les muntanyes’, encallada als calaixos de l’administració.

A casa nostra la celebració de l’Any Internacional de les Muntanyes el 2002 va donar lloc a tot un seguit d’actes, algunes publicacions, exposicions, manifestacions i poca cosa més. Fa de mal dir si l’objectiu final de situar els problemes de les muntanyes entre les prioritats polítiques, socials i econòmiques s’ha aconseguit.

Articulat a partir de divuit eixos, proposa directrius en defensa del patrimoni natural i paisatgístic, la rehabilitació de llocs degradats, la recuperació del patrimoni arquitectònic i del llegat cultural, però també fa propostes de desenvolupament econòmic en àmbits com la ramaderia, l’agricultura i l’explotació forestal, parla de turisme i d’iniciatives innovadores, i insisteix molt en les contraprestacions per a la població local, amb la millora de serveis públics i socials, laborals, de transport i comunicacions, l’endegament d’accions de recerca i de conscienciació, sempre des d’una perspectiva de diàleg i consens.

D’ençà de la publicació del document, el seu impulsor, el Ministeri de Medi Ambient, l’ha deixat arraconat sense el més mínim interès per aprovar-lo. Després d’algunes esmenes, el Govern va rebre el mes de juny del 2005 el mandat d’aprovar-la, però encara no ha fet res.

Malauradament, des del principi del segle XXI la muntanya peninsular, oblidada durant una bona part del segle XX, no para de rebre agressions i atacs en forma de nous projectes turístics, d’esquí, de comunicació o explotació dels seus recursos, un fet que provoca danys irreversibles. La manca d’una normativa protectora clara, homogènia i forta facilita el desemparament i que molts d’aquests projectes trobin escletxes legals i administratives que, juntament amb la connivència amb diferents ajuntaments o administracions autonòmiques, provoquen agressions cada dia més importants a les zones de muntanya fins al punt de repetir el ja malauradament conegut model de la costa mediterrània.

Per continuar lluitant per l’aprovació de la “Carta de les muntanyes” es va celebrar una jornada reivindicativa el passat dia 21 de maig arreu de l’estat espanyol, amb motiu del quart aniversari de la presentació del projecte. Es van dur a terme diferents concentracions, actes i protestes en contra de projectes concrets i es va reclamar alhora l’aprovació definitiva de la Carta.

Cal una legislació clara i contundent per aturar aquests intents continus d’explotació econòmica totalment antiecòlogica. Les zones de muntanya necessiten mesures de desenvolupament i progrés, però cal optar per aquelles que siguin realment sostenibles, respectuoses amb el medi i la població local, lluny d’agressions i atacs irreversibles al medi i veritablement avantatjoses per a la població local, al marge de models industrials del tot desfasats. La “Carta de les muntanyes” és una porta a l’esperança perquè les zones de muntanya puguin pensar en un futur diferent. Per donar llum verd a un projecte que ha de representar un nou pas endavant, no l’únic ni el darrer, en la imprescindible protecció de la muntanya caldrà que les administracions públiques siguin valentes.

Enric Faura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

VOLEM TV3