"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dimarts, 24 de maig del 2011

Oracions Compostes.

ORACIÓ SUBORDINADA SUBSTANTIVA:

Al ser subordinada significa que aquesta té una dependència gramatical d'una altra que és l'oració principal; necessita de la principal per tindre sentit. I és substantiva perquè tota l'oració subordinada es pot substituir per un substantiu (o sintagma nominal) i, per tant, realitza la funció sintàctica d'un substantiu (Subjecte, CD, CI, Atribut, C.Agent, CRV...).

La subordinada substantiva té una conjunció que fa de nexe entre la oració principal i la mateixa subordinada.

ex: Volia que vingueres.

Oració principal: (ell) volia
Oració Subordinada Substantiva: que vingueres. Canviem aquesta oració per un SN: que vingueres = la teua arribada. Analitzem l'oració restant, com si fos una oració simple:

*(ell) Volia la teua arribada.

Si analitzem la teua arribada, fa funció de CD, per tant, l'oració subordinada substantiva (que vingueres) també fa funció de CD.

També podem descobrir la funció de la subordinada substantiva per altre raonament. No pot fer una funció que ja tinga l'oració principal. Com l'oració principal té subjecte (ell), la subordinada no pot fer la funció de subjecte; com a la principal no té un verb copulatiu, la subordinada no pot fer la funció d'atribut; com el verb de la principal no és passiu, la subordinada no pot fer funció d'agent, etc.

ORACIÓ SUBORDINADA ADJECTIVA (o de RELATIU).

Al ser subordinades significa que aquesta té una dependència gramatical d'una altra que és l'oració principal; necessita de la principal per tindre sentit. I és adjectiva perquè tota l'oració subordinada es pot substituir per un adjectiu, per tant fa funció de CN.

A més a més, el nexe de la subordinada adjectiva és un pronom relatiu. Com a pronom que és, el nexe el podem substituir per un nom (que li diem antecedent, perquè està abans). Per tant, el pronom relatiu és nexe i fa funció sintàctica.

ex. El llibre que vols és blau.

Oració principal: El llibre (...) és blau.
Oració adjectiva: que vols

El QUE fa la funció de nexe i de pronom relatiu; i com a pronom que és, el podem substituir pel seu antecent (el llibre), ens quedarà aquesta oració simple:

*que vols = el llibre vols.
...que si la ordenem serà: (tu) vols el llibre.

La funció de el llibre és CD per tant el pronom relatiu QUE també fa la funció de CD.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

VOLEM TV3