"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dijous, 7 d’abril del 2011

Les Avantguardes.

Les Avantguardes són nous plantejaments estètics, culturals i filosòfics que busquen un trencament amb allò establert, basat en la potenciació de valors com la irracionalitat, l'absurd, l'instint i la destrucció de la tradició.
Els més remarcables són el futurisme, el cubisme, el dadaisme i el surrealisme, que a Catalunya, en alguns casos no podem separar de la pintura per comprendre'ls.

El Cubisme es basa, justament en l'ús de les formes cúbiques per a la representació de la realitat, anant en contra del concepte clàssic de la representació de la realitat tal com és. Per entendre'l podem pensar en els quadres de Picasso. Ell va ser-ne un dels iniciadors.

El Dadaisme representa la protesta contra la civilització que havia provocat la Guerra Mundial. Defensa l'espontaneïtat i la destrucció d'allò que represente l'expressió tradicional. Una teoria de l'origen del nom del grup prové del so que fan els xiquets petits (dada) com a màxims exponents del món espontani.

El Surrealisme és un moviment basat en la importància del somni com a font d'inspiració. Considera el subconscient i el món interior de la persona com a més autèntic que la realitat exterior. Les seues obres presenten la incoherència i l'absurd com allò més natural. Per entendre aquest moviment ens servirà moltíssim conéixer l'obra pictòrica de Salvador Dalí. Pel que fa a la literatura catalana podem citar Josep Vicenç Foix com un dels autors representatius que inclou elements surrealistes, entre altres, a la seua obra.

El Futurisme, va néixer a Itàlia i fou impulsat, sobretot, per Tommaso Marinetti. Aquest moviment s'interessava per les idees derivades del món de les màquines, dels elements mecànics i d'un auge de la tecnologia en general. Tractarà, per tant, valors com la modernitat, la velocitat, la joventut... En la poesia es traduirà en les paraules en llibertat, els cal•ligrames, la destrucció de la sintaxi convencional, etc. A la nostra literatura, el representant d'aquest moviment serà Joan Salvat-Papasseit, per bé que no només fa poesia futurista.

Algunes de les directrius del Manifest Futurista:

1. Volem cantar l'amor al perill, el costum a l'energia i a la temeritat.
2. El valor, l'audàcia, la rebel•lia, seran elements essencials de la nostra poesia.
3. La literatura ha exaltat fins avui la immobilitat del pensament, l'èxtasi i la son. Nosaltres volem exaltar el moviment agressiu, l'insomni febril, la cursa, el salt mortal, la bufetada i el cop de puny.
4. Nosaltres afirmem que la magnificència del món s'ha enriquit amb una bellesa nova: la bellesa de la velocitat. Un cotxe de carreres amb el seu capó adornat amb grans tubs semblants a serpents d'alè explosiu... un cotxe brogent, que sembla que corre sobre la metralla, és més bell que la Victòria de Samotràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

VOLEM TV3