"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dimecres, 16 de desembre del 2020

El Complement Directe i Indirecte (2n ESO).

COMPLEMENT DIRECTE
 
Els verbs transitius com ara donarportar i voler necessiten un complement per expressar la persona o la cosa donadaportada o volguda. És el complement directe (CD).
  • Dóna el llibre a la bibliotecària.
  • En Dídac porta ulleres.
  • La Joana vol un jersei nou.

Els verbs intransitius no necessiten cap complement per expressar tot el seu significat.

  • El gat dorm.
  • Els nens riuen.
                                                   COMPLEMENT INDIRECTE 

El complement indirecte (CI) és el destinatari de l'acció del verb i del CD (si n'hi ha). Va introduït per la preposició.


  • Porte flors a l’àvia.
  • Prepare un pastís per a la Mercè.

ACTIVITAT: Feu l’anàlisi sintàctica de les oracions següents. Identifiqueu els sintagmes i les funcions següents: SN (subjecte), SN (CD), SPrep (CI), SV (predicat).

Els blaugrana han perdut el partit
Vaig comprar tres roses vermelles.
Vaig demanar un bolígraf a l’Helena.
M’agrada el suc de taronja.
El palau té un arc meravellós.
Faig un jersei al Jordi.
Laia portava una bata groga.
M’interessa l’astronomia.
Oriol travessa el camp de futbol.
Regalarem una bicicleta als nens.
L’arquitecte prenia les mides del terreny.
Els excursionistes escalaven la muntanya més alta del Pirineu.

Activitat 1. Llig les oracions següents i digues si els sintagmes subratllats fan de Subjecte o de CD.

http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_2ESO/unitat_08/activitats/819.htm

http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_2ESO/unitat_08/activitats/827.htm

http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_2ESO/unitat_08/activitats/842.htm


Activitat 2. Continuem amb el CD. 

https://www.goconqr.com/flashcard/1911037/2n-eso-complement-directe-i-complement-indirecte

Activitat 3. Digues quins són els tres sintagmes d'aquestes frases que fan la funció de CD i quins són els tres que fan la funció de CI. Selecciona l'opció correcta en cada cas.

http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_2ESO/unitat_08/activitats/820.htm

Activitat 4. Completa les oracions següents escrivint al final de cada una un SN que faça de CD. (Recorda que el SN que fa de CD va sense la preposició a.).

http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_2ESO/unitat_08/activitats/823.php

Activitat 5. Completa les oracions següents afegint al final un CI que indique el destinatari o destinatària de l’objecte.

http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_2ESO/unitat_08/activitats/824.php


Substitució pronominal del CD i del CI






dimarts, 17 de novembre del 2020

Escriu els accents i la dièresi que falta.

 Raul, el cosi del meu vei Lluis, s’ha examinat de conduir en quatre ocasions. 

-La primera -em va comenta ahir- no sé què em passa. Es veritat que hi havia molt de transit i de sobte un transeunt se’m va creuar per davant i no el vaig atropellar per un pel. Al segon examen, la questio va ser diferent, perque em vaig botar un semafor quan anava per la cruilla que es forma entre la Gran Via Marques del Turia i l'Antic regne de Valencia.

Raul em va dir que ara esta preparant tambe l'examen el seu germa Ramon. Confie que dema aprovare perque sé que l’examen no es dificil.








CORRECCIÓ

Raül, el cosí del meu veí Lluís, s’ha examinat de conduir en quatre ocasions.

-La primera -em va comenta ahir- no sé què em passa. És veritat que hi havia molt de trànsit i de sobte un transeünt se’m va creuar per davant i no el vaig atropellar per un pèl. Al segon examen, la qüestió va ser diferent, perquè em vaig botar un semàfor quan anava per la cruïlla que es forma entre la Gran Via Marqués del Túria i l'Antic regne de València.

Raül em va dir que ara està preparant també l'examen el seu germà Ramon. Confie que demà aprovaré perquè sé que l’examen no és difícil.

dijous, 5 de novembre del 2020

Diftongs 2nD/2nE

Practiquem?

1. Diftongs: http://clic.xtec.cat/db/act_es.jsp?id=1262

2. Identifica els mots que tinguin diftongs o hiats: http://enxaneta.info/activitats/diftongs/5/1

3. Identifica les paraules que continguin un diftong creixent: http://www.auladecatala.com/sil-laba-i-diftong/

4. Identifica les paraules que continguin un diftong creixent: http://www.auladecatala.com/sil-laba-i-diftong/

5. Classifica les paraules següents segons el nombre de síl·labes que tinguin. Tria en cada cas la resposta adequada: http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_1ESO/unitat_03/activitats/342.htm




dijous, 29 d’octubre del 2020

Textos argumentatius (4t ESO C-D)

1.Característiques dels textos argumentatius.

El text argumentatiu té com a finalitat convèncer algú d‘alguna cosa, tot donant opinions, rebatent, acusant, criticant... La seua funció bàsica és la persuasiva. L'emissor està normalment implicat en el missatge del text i això es mostra mitjançant l'ús de la primera persona (del singular o plural). Es caracteritza per tenir un tema polèmic, sobre el qual volem expressar la nostra opinió (tesi), i per defensar-la partim de premisses (principis bàsics generalment acceptats com el dret a la vida, el respecte a la pluralitat d‘opinions, la llibertat...).

El tema correspon a la primera pregunta que ens fem quan llegim un relat, quan veiem una pel·lícula o quan escoltem una cançó és: de què tracta? El tema és aquesta idea essencial del text. Identificar-lo és indispensable per a poder començar a entendre el text i això és un exercici complex. L'autor/a d'un text, però, ens deixa pistes que ajuden a copsar aquest sentit global; aquestes pistes són les paraules clau que sintetitzen la idea central del text. No has de confondre el tema amb l'assumpte, que és més aviat una etiqueta genèrica. El tema el redactem amb una oració.

La tesi és la postura de l'autor respecte al tema tractat en el text. Respondrà d’una manera concreta a la pregunta què ens diu el text sobre el tema enunciat abans? Igual que el tema, el redactem amb una oració.

2. Parts bàsiques:

L'estructura bàsica consta de tres parts:

Introducció: Es presenta el tema situant-lo dins un context (sociocultural, històric, econòmic...) cercant l‘interès del receptor.

Cos: Es presenten els arguments que corroboren la tesi de qui argumenta i que han de servir per convéncer l‘interlocutor i/o els contraarguments.

Conclusió: Es recorda breument la problemàtica i els principals arguments per tal de refermar la tesi. Hi poden aparéixer les solucions, incitar a l‘acció, expressar un desig per al futur.

3. Recursos lingüístics

* Ús d‘un vocabulari subjectiu i valoratiu: verbs (opinar, pensar, creure, afirmar...) adjectius (perfecte, fantàstic, interessant, lament...), substantius (abús, error, meravella, crim, indecència...), etc.

* Ús de connectors lògics per tal d‘introduir els argument



* Ús de preguntes (sovint retòriques) i d‘exclamacions: veritat que seria fàcil de fer? No, no ho permetrem!

* Ús d‘interjeccions: endavant!, ups!, llàstima!

* Ironia: amb humor, dir en realitat el contrari d'allò que s'expressa aparentment. Imagineu un professor davant una classe de batxillerat: ups, què difícil era la pregunta que t'he fet d'accentuació, veritat?

* Ús de l‘argument d‘autoritat: Com va dir Edmund Burke: "Perquè el mal triomfe, només cal que els bons no facen res".


Narrar?, Exposar? Argumentar?













diumenge, 18 d’octubre del 2020

dimarts, 13 d’octubre del 2020

Creem una història....2nD i 2nE.

 Bona vesprada,

Durant aquests dies, a classe, us aniré explicant aquesta activitat. Si encara no l'he explicada, no la comenceu. És una pregunta model que us posaré, normalment, als exàmens.

Una abraçada!


1. Heu d'escriure un text (entre 15 i 20 línies) amb la imatge del rinoceront. La història ha de contindre obligatòriament: 2 verbs amb canvi de grafia, 4 pronoms (2 forts i 2 febles), 2 adverbis, 2 conjuncions, 3 dígrafs i 2 lletres compostes, majúscules (4 i 5), 2 sinònims.

 


dimarts, 6 d’octubre del 2020

Textos predictius (4tC i 4tD).

 Estudiem els característiques dels textos predictius. 

1. Concepte i finalitat del text predictiu 

El text predictiu té com a objectiu informar, objectivament o no, sobre estats i fets futurs. Són textos heterogenis i amb una entitat molt variada. Les prediccions poden ser descripcions d'estats futurs (per exemple, el temps meteorològic de l'endemà), narracions de fets que es creu que poden succeir (les profecies), explicacions sobre el futur (per exemple, el guariment de determinades malalties gràcies als avenços en la investigació genètica) o bé argumentacions relacionades amb el futur (els programes electorals, per exemple). Ara bé, siga quin siga el propòsit comunicatiu últim dels textos predictius, tots compartiran la incertesa que suposa el fet d'informar de coses encara no ocorregudes, temudes o desitjades. 

2. Classes de textos predictius 

Els textos predictius més habituals són els butlletins meteorològics que informen de la previsió del temps que farà, els pressupostos, part dels programes electorals, i altres textos encara de menys credibilitat com les profecies, els horòscops, els comentaris de les cartes astrals, el tarot, etc. 

3. Estructura dels textos predictius 

A causa de la seva varietat els textos predictius no solen presentar una estructura fixa. Normalment se segueix, però, un ordre cronològic en la predicció dels fets. 

4. Recursos dels textos predictius 

El recurs més evident de tots els textos predictius serà la utilització de temps verbals en futur . A més, caldrà tenir en compte els recursos propis de les narracions, descripcions, argumentacions i exposicions en cas que el text predictiu tinga alguna des les finalitats dels textos esmentats. 

Temps verbals:

- futur: Demà plourà.

Futur compost: L’any que ve hauré acabat la carrera.

- present d'indicatiu: Arribe demà.

- present de subjuntiu: Em ve malament que vinguen demà

Altres recursos:

- Per indicar condició: Si, en cas de/que, només que/de, a condició de/que...

- Per indicar possibilitat:

  • és possible que (+present subjuntiu): És possible que demà arribe Laura
  • possiblement (+futur): Possiblement la setmana que ve farà molt de fred.
  • pot ser que (+present de subjuntiu): Pot ser que se'n farte de seguida.
  • tal vegada: Aquest és un diagnòstic que tal vegada no compartiran els altres metges.

Fes una previsió meteorològica a partir dels tres mapes que et presentem o dels signes del zodíac xinés: 

Clica per a fer-la més gran



dimarts, 29 de setembre del 2020

Activitats 2nD i 2nE: Verbs de la 1a Conjugació

1. Ompli els buits:

a. Jo (CANTAR, present ind.) __________ i _______ (BALLAR, present ind.) quan estic content.
b. Tu (ESTUDIAR, present ind.) _________cada dia?
c. Ell (SUMAR, pret.imperfet) __________ i (RESTA, pret.imperfet) ________ molt bé.
d. Joan (PLORAR, futur) __________ quan acabe de veure la pel·lícula.
e. Vosté ....................................... (ARRIBAR) una mica tard, senyora.
f. Que nosaltres (BALLAR, present subjuntiu) ___________en un grup de dansa, és poc problable.
g. Vosaltres (ESTUDIAR, condicional) ____________ si no tinguéreu ganes?
h. Nosaltres (ESTAR, pret.imperfet) _________ cansats després del partit.
i. Els meus amics (CUINAR, perifràstic.) _________ després de veure el programa de TV.
j. Vosaltres (ARRIBAR, pret. imperfet) ___________ cada dia molt fatigades de treballar.
k. Vostés (BALLAR, present indi.) _________ molt bé aquest ball.
l. Els meus avis (FABRICAR, present.ind) ___________ mobles d'oficina. 
m. Si us (ARROSSEGAR, present indi.) ________ us podríeu embrutar.
n. Els agrada (TREPITJAR, present. indi) __________ l'arena de la platja.
o. Que es (TRENCAR, pres. subju) ________ la meua mala sort, és qüestió de temps.

2. Classifica les categories gramaticals d'aquest cartell:



Verbs incoatius (4tD i 4tC).

1. Ompli els buits:

- Jo m’_______________ (AVORRIR- pres.ind. incoativa) molt veure partits de futbol.
- Jo no _______________ (COINSENTIR - pres.ind. pura) que l'alumnat lliure els treballs tard.
- El sol ____________ (LLUIR- pres.ind. incoativa) amb una transparència que aclapara.
- Ell sempre ____________ (OMPLIR- pres.ind. pura) els gots fins que són a vessar.
- La professora sempre ____________ (GRUNYIR- pres.ind. pura) quan els alumnes no fan els deures.
- Jo crec, o millor, __________ (PRESSENTIR - pres.ind. pura) que les coses aniran bé.
- El pare no _________ (CONSENTIR - pres.ind. pura) que el fill _______ (REPETIR - pres.subj. incoatiu) una altra vegada.
- Ell _________ (ESCOLLIR - pres.ind. pura) per tu cada dimecres que aneu al cinema.
- Els meus pares pretenen que jo _____________ (REDUIR - pres.subj. incoativa) les meues despeses.
- Com vols que cometa uns errors tan greus, si jo __________ (CONDUIR - pres.ind. incoativa) amb molta cura?


3. Incoatius i canvis ortogràfics 1a conjugació.

- L'exercici físic (produir - pres. ind. incoativa) _______________ sensació de benestar i (reduir, - pres. ind. incoativa) _______________ els estats ansietat.
- Jo (compartir, - pres. ind. incoativa) _____________ el meu temps amb l’ONG mentre (caçar, present indicatiu) ___________ albades amb la càmera de fotos.
- Que Bernat (repartir, - pres. sub. incoativa) _________ els llibres, em fa feliç.
- El bombers (trepitjar, present indicatiu) _________ tot el bosc per controlar el foc.
- És improbable que els amants de la música (ballar, - pres. subj.) ___________ el reggaeton.
- Quan feia esport (caminar, pretèrit imperfet) _______ molt. Ara_________(jugar, present indicatiu) poc perquè (repartir, - pres. ind. incoativa) _________ publicitat de la botiga de mon pare.
- Jo no (negar, present indicatiu)_________ el Canvi Climàtic perquè és de sentit comú.
- Que l'alumnat (tancar, present subjuntiu) _________ la porta després de classe.

dilluns, 7 de setembre del 2020

Presentació personal.

1. Escrit que posaries en la teua “bio” de Twitter o Facebook.

2. Quin és l’objecte més estrany de la teua habitació. Quin salvaries d’un incendi?

3. Quin tret de la teua persona t’agrada (virtut) i quin et disgusta més (mancança).

4. Quin ha sigut el moment més feliç de la teua vida.

5. Què et lleva la son?

6. Quin desig tens per acomplir encara?

7. Quin ritual diari no pots deixar de fer.

8. Quines 3 paraules són les que més repeteixes al llarg del dia.

9. Amb quin tema et trobes més a gust quan converses amb algú.

10. Què és la qualitat més preuada del teu gènere (masculí, femení).

11. Fòbia.

12. Què no faries mai per diners.

13. Quin destí triaries si tingueres una màquina del temps.

14. Quina és qualitat més infravalorada i la més sobrevalorada?


dimarts, 1 de setembre del 2020

Curs 2020-2021



Mesures davant la COVI-19. Inici de curs.

- La mascarilla será obligatoria
- No se podrá venir al centro si se presenta en casa cualquier sintomatología relacionada con la Covid-19.
- Sólo se puede acceder a las aulas situadas en la primera o segunda planta por las escaleras centrales situadas en el vestíbulo.
- La entrada y salida del centro se realizará por distintas puertas.
- Se deberá realizar una higiene adecuada de manos y una higiene respiratoria (estornudar y toser en la flexura del codo y utilización de pañuelos de papel).
- Se tendrán que lavar las manos con gel a la entrada del centro y/o aula.
- No se deben tocar los pasamanos o barandillas. En las escaleras se debe dejar una distancia de cuatro escalones.
- Habrá dos accesos al patio, uno por la cantina y otro por el aula de dibujo.  4º de ESO y Bachilleratos por la puerta principal. El alumnado de 4º de ESO realizará el recreo en la zona de atrás, enfrente del parque de bomberos.
- Eixirem de classe amb el grup seguint l’ordre establit i els acompanyarem al pati. 
- Les portes de les aules estaran tancades durant el temps del pati. La porta d’entrada al centre també romandrà tancada.
- El patio estará dividido en zonas separadas por cintas.
- La mascareta es podrà llevar en el pati mentres estiguen esmorzant, només durant els primers 10 minuts.
- Quan sone el timbre després del pati, el professor/-a que tinga classe anirà a pel seu grup al pati i pujarà a l’aula segons l’ordre establert.
- Si las condiciones climatológicas no permiten salir al patio se permanecerá en el aula. 
- Se deberá circular por la derecha, siguiendo las flechas marcadas en el suelo y manteniendo la distancia mínima de seguridad (>1,5m).
- La ocupación de los aseos será al 50%, por lo tanto, en los aseos de chicos habrá al mismo tiempo cuatro alumnos como máximo (tres en cabina y uno en lavabos); en los aseos de chicas habrá al mismo tiempo cinco alumnas como máximo (cuatro en cabina y una en lavabos).
- Las aulas con dos puertas tendrán entrada y salida independiente.
- Al entrar al aula deberán lavarse las manos con gel desinfectante. 
- En las clases, las mesas están marcadas en el suelo para garantizar la distancia mínima de seguridad. 
- Todas las aulas dispondrán de gel desinfectante, papel y solución de limpieza. Si los alumnos/as tuvieran que cambiar de aula, antes de salir deberán limpiar su mesa. 
- L’alumnat ha d’anar en filera mantenint la distància de seguritat i es colocarà en el lloc indicat pel professor/-a. Aquest lloc serà sempre el mateix.
- El delegado/a de cada clase será el encargado/a de reponer el gel, papel o solución desinfectante. Cuando sea necesario bajará a conserjería, dejará el recipiente vacío y cogerá uno nuevo. 
- Las aulas deberán permanecer abiertas, en la medida de lo posible, para garantizar una ventilación adecuada. 
- Sólo se podrá hacer fotocopias en la hora del patio.
- No es pot compartir material dins de l'aula.
- Si un alumno/a presentara síntomas relacionados con la covid-19 se deberá llevar al aula de aislamiento. Para ello, el delegado de clase buscará a un profesor/a de guardia que acompañe a la persona enferma y lo comunicará a Dirección. Allí deberá permanecer hasta que lo recoja un familiar que deberá activar el circuito de atención sanitaria (centro de salud).
- El alumnado que llegue tarde al centro y no traiga un justificante, de forma general, no podrá acceder al edificio, permaneciendo en la entrada (junto al salón de actos y parking de bicicletas) hasta que suene el timbre de la hora siguiente.

- Cualquier conducta o comportamiento que ponga en riesgo la salud de cualquier miembro de la comunidad educativa por el incumplimiento de alguna de las medidas estipuladas será considerada como una falta grave y supondrá la apertura de un expediente disciplinario y su correspondiente sanción.

AULES. El acceso a este sitio Web por parte del alumnado requiere únicamente de usuario que es el NIA (número de identificación del alumno/a) y la contraseña (tres primeras letras del primer apellido seguido por la fecha de nacimiento DD/MM/AA).
- Es muy importante la comunicación entre el centro y los padres/madres o tutores. Deberán darse de alta en Ítaca (web familia) lo antes posible porque será el canal de comunicación con el profesorado. Todas las novedades se publicarán en la página web del centro y a través de nuestra cuenta de Telegram y Facebook.
- PATI BAIXADA:
* El timbre sonarà a les 10:31 amb un timbre de 15 segons per a indicar l’eixida de l’alumnat situat en la segona planta.
*El timbre sonarà a les 10:33 amb un timbre de 7 segons per a indicar l’eixida de l’alumnat de la primera planta.
*El timbre sonarà a les 10:35 amb un timbre de 3 segons per a indicar l’eixida de l’alumnat de la planta baixa.
- PATI PUJADA:
* El timbre sonarà a les 10:59 amb un timbre de 15 segons per a indicar la pujada de l’alumnat de la segona planta.
* El timbre sonarà a les 11:01 amb un timbre de 7 segons per a indicar la pujada de l’alumnat de la primera planta.
* El timbre sonarà a les 11:03 amb un timbre de 3 segons per a l’alumnat que es troba en la planta baixa.








 

dilluns, 4 de maig del 2020

TASQUES: setmana 4 - 11 de maig.

2n A:

Bon dia,

Molts em pregunteu com serà el mes de maig i el final de curs. Us en faig una previsió: 

- Les dues setmanes vinents tindreu un examen cooperatiu com vam fer l'any passat. Ja us faré (entre hui i demà) una entrada on l'explicaré. Treballarem els principals continguts del curs que haureu d'explicar amb uns recursos. El dossier que feu me'l lliurareu divendres 29, a tot estirar.
- Divendres 15 de maig és el darrer dia de lliurar els resums del llibre de lectura i és el dia que farem l'examen (per Aules). Probablement serà de vesprada que és quan Aules funciona millor. Ja n'especificaré més. 
- Aquesta setmana farem un treball escrit. Me'l podreu lliurar fins dilluns 11. És una activitat pareguda a d'altres que hem fet i que també en treballat en exàmens. Us el passe a explicar:
  * Heu de fer un escrit d'unes 150/200 paraules (a ordinador, obligatòriament; si algú en té problemes que m'ho diga) que tinga, necessàriament, aquests continguts. Pot ser, inventant altre final o començant la història des d'abans. Els continguts 2, 3, 4, els haureu de subratllar i marcar amb negreta (o qualsevol color) quan els escrigueu. Si no ho feu, no comptaran:

      1- Un narrador en tercera persona + estil directe dels personatges.
      2- Un exemple de cadascun dels 5 tipus de determinant.
      3- Dos verbs irregulars de la 2a i dos de la 3a conjugació.
      4- Un hiperònim i els hipònims corresponents.
      5- Una descripció amb els recursos instructius del moments que l'avia trau les galetes de la màquina.

Ànims i força!! Ho esteu fent molt bé, cracks! Vinga que ja queda menys!!

2n D:

Bon dia,

Molts em pregunteu com serà el mes de maig i el final de curs. Us en faig una previsió: 

Les dues setmanes vinents tindreu un examen cooperatiu. Ja us faré (entre hui i demà) una entrada on l'explicaré. Treballarem els principals continguts del curs que haureu d'explicar amb uns recursos. El dossier que feu me'l lliurareu divendres 29, a tot estirar.
Divendres 15 de maig és el darrer dia de lliurar el treball del llibre de lectura i és el dia que farem l'examen (per Aules). Serà un qüestionari molt breu. Probablement serà de vesprada que és quan Aules funciona millor. Ja n'especificaré més. 
Aquesta setmana farem un treball escrit. Me'l podreu lliurar fins dilluns 11. És una activitat pareguda a d'altres que hem fet i que també en treballat en exàmens. Us el passe a explicar:
  * Heu de fer un escrit d'unes 50/100 paraules (a ordinador, obligatòriament; si algú en té problemes que m'ho diga) que tinga, necessàriament, aquests continguts. Pot ser, inventant altre final o començant la història des d'abans. Els continguts els haureu de subratllar marcar amb negreta (o qualsevol color) quan els escrigueu. Si no ho feu, no comptaran:

      - Un narrador en tercera persona + estil directe dels personatges.
      - Un exemple de cadascun dels 5 tipus de determinant.
      - Tres verbs de la primera conjugació que tenen alguna grafia que canvia. Us en vaig donar un full. Si no el teniu, el podeu descarregar ací: https://bit.ly/35ssjyx.
      - Un hiperònim i els hipònims corresponents.
      - Una descripció amb els recursos instructius del moments que l'avia trau les galetes.

Ànims i força!! Ho esteu fent molt bé, cracks! Vinga que ja queda menys!!

3r A:

Bon dia,

Molts em pregunteu com serà el mes de maig i el final de curs. Us en faig una previsió: 

Les dues setmanes vinents tindreu un examen cooperatiu. Ja us faré (entre hui i demà) una entrada on l'explicaré. Treballarem els principals continguts del curs que haureu d'explicar amb uns recursos obligatoris. El dossier que feu me'l lliurareu divendres 29, a tot estirar.
Dimecres 20 de maig és el darrer dia de lliurar els resums del llibre de lectura. L'examen del llibre serà per Aules i és dimecres 27. Probablement serà de vesprada que és quan Aules funciona millor. Ja n'especificaré més. 
Aquesta setmana farem un treball escrit. Me'l podreu lliurar fins dilluns 11. És una activitat pareguda a d'altres que hem fet i que també en treballat en exàmens. Us el passe a explicar:
   * Heu de fer un escrit d'unes 150/200 paraules (a ordinador, obligatòriament; si algú en té problemes que m'ho diga) que tinga, necessàriament, aquests continguts. Pot ser, inventant altre final o començant la història des d'abans. Els continguts els haureu de subratllar i marcar amb negreta (o qualsevol color) quan els escrigueu. Si no ho feu, no comptaran.

      1- Tres exemples d'excepció de l'escriptura de la G+e/i
      2- Tres verbs irregulars de la 2a conjugació.
     3- Dos exemples d'un CD determinat, dos exemples d'un CD indeterminat o quantitatiu o indefinit o numeral i dos exemples d'un CD neutre i un d'atribut.
      4- Un so geminat de la M i un so geminat de la N.

Ànims i força!! Ho esteu fent molt bé, cracks! Vinga que ja queda menys!!

4t C_1:

Bon dia,

Molts em pregunteu com serà el mes de maig i el final de curs. Us en faig una previsió: 

Les dues setmanes vinents tindreu un examen cooperatiu. Ja us faré (entre hui i demà) una entrada on l'explicaré. Treballarem els principals continguts del curs que haureu d'explicar amb uns recursos obligatoris. El dossier que feu me'l lliurareu divendres 29, a tot estirar.
Divendres 15 de maig és el darrer dia de lliurar el treball dels contes (lectura de la 3a avaluació).
Aquesta setmana farem un treball escrit. Me'l podreu lliurar fins dilluns 11. És una activitat pareguda a d'altres que hem fet i que també en treballat en exàmens. Us el passe a explicar:
   * Heu de fer un escrit d'unes 200 paraules (a ordinador, obligatòriament; si algú en té problemes que m'ho diga) que tinga, necessàriament, aquests continguts. Pot ser, inventant altre final o començant la història des d'abans. Els continguts els haureu de subratllar marcar amb negreta (o qualsevol color) quan els escrigueu. Si no ho feu, no comptaran.

      1- Tres verbs irregulars de la 3a conjugació.
      2- Dos exemples de E oberta i 2 de O oberta.
      3- Un hiperònim i els hipònims corresponents.
      4- Quatre exemples diferents d'excepcions de l'apòstrof.
      
A més:

      a- Redacta el tema i la tesi del vídeo. 
      b- Quina és l'estructura (pots guiar-te pels minuts). Justifica-la.

Ànims i força!! Ho esteu fent molt bé, cracks! Vinga que ja queda menys!!

4t C_2:

 * Escriu: dos oracions amb el verb ser
 * Escriu: dos oracions amb el verb estar
 * Escriu: dos oracions amb el verb tindre.
 * Escriu: dos oracions amb el verb anar
 * Escriu: dos oracions: una per descriure físicament el xic i l'altra per descriure físicament la dona gran.
 * Escriu: dos oracions: una per descriure anímicament el xic i l'altra per descriure anímicament la dona gran.
 * Escriu: dos oracions amb dos determinats + possessius.


Ànims i força!! Ho esteu fent molt bé, cracks! Vinga que ja queda menys!!

dilluns, 27 d’abril del 2020

TASQUES: setmana 27 d'abril - 1 de maig.

2n A

- Activitat 1, 4, 5 i 6 de la pàgina 22 i 23 del dossier. La teoria la teniu en la pàgina 21 i 22. També podeu veure el videotutorial que us he fet per si algú encara té dubtes. És un contingut que ja vam treballar el curs passat: https://www.youtube.com/watch?v=sdvZUxt_dwk
- Les activitats es fan a la llibreta. Me envieu les tasques al correu amb una foto ben feta: sencera, enfocada i amb llum.
- Teniu fins divendres 1, de vesprada.
- Ànims i força!!

2n D

- Llig la teoria de la pàgina 18 i 19.  També podeu veure el videotutorial que us he fet per si algú encara té dubtes. És un contingut que ja treballaríeu el curs passat: https://www.youtube.com/watch?v=sdvZUxt_dwk.
Activitats:
   - Separa les síl·labes amb un guionet i classifica les paraules en 2 columnes; si són diftong (has de dir si és creixent o decreixent) o hiat. 

criatura=...........................
aigua=............................
buidar=.................................
campionat=.......................
beure=............................
bústia=..................................
carxofa=...........................
biblioteca=.....................
viatge=..................................
creure=..............................
colònia=.........................
estudiant=.............................

   - Fes aquesta també: http://www.e-distribucion.com/barcanova/nodes/catala_1ESO/unitat_03/activitats/343.htm
- Les activitats es fan a la llibreta. Me envieu les tasques al correu amb una foto ben feta: sencera, enfocada i amb llum.
- Teniu fins divendres 1, de vesprada.
- Ànims i força!!

3r A

- Llig el següent article: https://apuntmedia.es/va/noticies/covid-19/publiquen-els-detalls-de-les-eixides-dels-menors-de-14-anys-a-partir-de-diumenge
- Respon els següents preguntes:
* Comprensió del text:
   - Imagina que l'equip directiu del Montse t'encarrega la redacció de les mesures que hauríem de prendre quan tornem a l'institut al mes de setembre. Escriu les 10 mesures que, segons el teu criteri, tots i totes hauríem de seguir l'1 de setembre dins de l'institut.
* Anàlisi del text:
   - Quines marques pròpies de la tipologia expositiva hi veus?
   - Quin recursos propis de la tipologia expositiva hi veus?
   - Quina és la seua estructura?
- Les activitats es fan a la llibreta. Me envieu les tasques al correu amb una foto ben feta: sencera, enfocada i amb llum.
- Teniu fins divendres 1, de vesprada.
- Ànims i força!!

4t C_1 

- Llig el següent article: https://www.ara.cat/internacional/sistema-global-aliments-pressio-vegetals-lactics-coronavirus-covid-19_0_2442955692.html
- Respon els següents preguntes:
* Comprensió del text:
   - Defineix les següents paraules del text: àpat, vessar, disrupció, aliments peribles, resilent.
   - Què és el sistema alimentari agroecològic? En quins aspectes és diferent del sistema alimentari industrial? Per respondre aquesta pregunta pots buscar informació a Internet.
* Anàlisi del text:
   - Quin és el tema?
   - Quin tipus de text és? Expositiu o argumentatiu. Per què?
   - Quines marques pròpies de la tipologia hi veus?
   - Quin recursos propis de la tipologia hi veus?
   - Quina és la seua estructura (fes la separació comptant els paràgrafs, no per línies). Has de justificar cada part de l'estructura (dir per què fas eixa divisió).
   - Les activitats es fan a la llibreta. Me envieu les tasques al correu amb una foto ben feta: sencera, enfocada i amb llum.
- Teniu fins divendres 1, de vesprada.
- Ànims i força!!

4t C_2

- Llegiu la pàgina 18.
- L'activitat de les fotografies de la pàgina 19.
- Llig les paraules que marquen les situacions de la pàgina 19 (dreta, esquerra....) i contesta les preguntes de la pàgina 20.
 - Les activitats es fan a la llibreta. Me envieu les tasques al correu amb una foto ben feta: sencera, enfocada i amb llum.
- Teniu fins divendres 1, de vesprada.
- Ànims i força!!






dilluns, 6 d’abril del 2020

Tasques "Vacances" de Pasqua (tots els grups).

Bon dia perlos i perles!!! :-)

Espere que continueu rebé. Ànims, paciència i força!!!

Us adjunte les tasques per a "vacances"...amb cometes, perquè moltes vacances no seran :-P

materialsvalencia@gmail.com

2nA:

Com que no farem teatre, tornarem a un llibre de lectura. És una lectura molt i molt curta que farem aquest 3r trimestre. Són 3 relats curs de Roald Dalh. Què heu de fer aquestes "vacances"?
- Llegir el llibre.
- Fer un resum breu de cada història. Abstingueu-vos de buscar resums per Internet perquè els tinc tots localitzats, tant en català com en castellà. Suposarà un 0 de la nota.
- Escriure un final alternatiu per cada història. Amb una extensió de 10-15 línies.
- Farem un examen en tornar tornar a les aules. Si s'allarga molt la tornada, ja us diria què faríem.

Llibre https://bit.ly/2JKtQWK


2nD:

Llibre de lectura. És una lectura molt i molt curta que farem aquest 3r trimestre. És un relat de Roald Dalh. Què heu de fer aquestes "vacances"?
- Llegir el llibre.
- Escriure un final alternatiu de la història. Amb una extensió de 10-15 línies.
- Farem un examen en tornar tornar a les aules. Si s'allarga molt la tornada, ja us diria què faríem.

Llibre https://bit.ly/2RvgrWT


3rA:

La tasca d'aquestes vacances és llegir el llibre de lectura (que teniu a Aules): La corona valenciana. Què heu de fer aquestes "vacances"?
- Llegir el llibre i fer un resum breu de cada capítol (extensió màxima, unes 5 línies per capítol). Abstingueu-vos de buscar resums per Internet perquè els tinc tots localitzats, tant en català com en castellà. Suposarà un 0 de la nota.
- Escriure un final alternatiu de la història. Amb una extensió màxima de 25 línies.
- Farem un examen en tornar tornar a les aules. Si s'allarga molt la tornada, ja us diria què faríem.


4tC:


1r Grup:

La tasca d'aquestes vacances és llegir el recull de contes que us vaig dir que faríem aquest trimestre. D'aquest llibre, farem un treball que tot seguir us expose.

- El treball no és justament per a després de vacances però comenceu a fer-lo. M'haguera agradat llegir algun conte a classe. A veure si en tenim temps.

Llibre https://bit.ly/2JG2HUP

Us plantege una sèrie de qüestions relacionades amb cada conte. 


PERE CALDERS

"L'Hereda Helix" i "L'arbre domèstic"

1. Inventa un altre regal misteriós que haguera pogut fer l'amic enlloc de la planta: descriu-lo, explica què té de misteriós, etc. (50 paraules)
2. Pere Calders està emparentat amb el realisme màgic llatinoamericà. Explica-ho i justifica aquesta afirmació amb algun exemple d'alguns dels contes. 

QUIM MONZÓ

"Quarts d'una"

1. Escriu un final alternatiu? (50 paraules)

"La Fe"

1. Assenyala i justifica sis marques verbals que determinen en quina varietat diatòpica del català està escrit el relat.
2. Justifica el títol del conte.

ISABEL-CLARA SIMÓ

"Rosina, my Darling"

1.  Escriu el correu electrònic que faria la xica com a resposta a la carta de la exparella (150 paraules)
2. Com interpretes el final del conte: "Perquè jo aquella vida, la vostra, ja l'he acabada: estic mort, preciosa". Escriu la teua teoria.

"Tu sí que m'estimes, oi que sí?"

1. Quin és el tema del conte? Justifica si és actual, amb alguna dada que trobes a Internet.
2. Fes-ne un resum, en 100 paraules.
2. Escriu la notícia fictícia, que publicaria un diari, de l'accident de cotxe.

JAMES FINN GARNER

"La Caputxeta vermella"

1. Cita i explica tres tòpics que trenca la protagonista, respecte al conte clàssic.
2. Descriu la caputxeta. Com te la imagines? (50 paraules)

"Els tres porquets"

1. Segons les declaracions (i/o les descripcions) dels porquets i del llop, quin model de societat vol cadascú? Descriu els dos models de societat (70 paraules en total).

A banda de les preguntes, heu de fer un petit diccionari (d'entre tots els contes) de 20 paraules desconegudes. Escriviu-ne la definició o una oració.


2n Grup:

Us penge un  llibre de Roald Dalh. Té 3 contes breus. Llegiu el primer conte: "El nen que parlava amb els animals". Ja us diré quin treball farem per a final de curs. 


VOLEM TV3