"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dimarts, 29 d’octubre del 2019

Els monstres valencians.





http://biblioeliastormo.blogspot.com/2018/10/tots-sants-i-els-monstres-valencians.html



Pràctica verbs velaritzats.

1. Jo no (beure; present ind.) _____ cervesa i si encara que en (beure; present subj.)  _____ no m'agradaria.
2. Ara jo li (escriure; present ind.) _____ un Whatsapp. Espere que ella també me n'________ un (escriure; present subj.).
3. Jo no (encendre; present ind.) ______ mai foc al bosc. I no cal que ningí n'______mai (encendre; present subj.)
4. Vol que jo (estendre; present subj.) ________ la roba al terrat.
5. M'agradaria que (entendre; present subj.) ________________ per què ho he fet.
6. Jo no us (reconéixer; present ind.) _________ quan parleu així.
7. M'interessa que quan ell us (veure; present subj.) ______ no us (reconéixer; present subj.) __________.
8. Tranquil que no em (moure; present ind.) ______ res. Molt bé, vull que no et (moure; present subj.) ________.
9. T'agrada com (riure; present ind.) ______? Ja sé que no vols que jo (riure; present subj.) ________ més així.

dilluns, 28 d’octubre del 2019

dimarts, 22 d’octubre del 2019

Treball mapes (4t)


Romanitzacióel procés pel qual els pobles indígenes adoptaven, de grat o per força, la llengua i la cultura de Roma un cop conquerits En tota la part occidental, la cultura romana es va imposar sobre les indígenes, fins al punt que es va generalitzar el llatí, la llengua que parlaven els soldats conqueridors i punt de partida de moltes de les llengües actuals (italià, castellà, català, francès, etc.). Així, el llatí era la llengua emprada tant pel poble (amb molts dialectalismes segons la regió) com per la gent culta.
També es van adoptar les formes de vida dels romans i es va difondre el culte a les seves divinitats. Aquest procés, però, no va resultar tan intens a la part oriental de l’Imperi.

Invasions bàrbaresLes invasions bàrbares van ser un gran moviment migratori de poblacions de l'est i del sud que van envair l'Imperi romà des de l'inici del segle IV fins al segle VI: Durant la decadència de l'Imperi romà, van ser molts els pobles bàrbars (estrangers) que, aprofitant les dissidències internes, es van aproximar a les seves fronteres i s'hi van establir, pressionant de manera permanent per entrar-hi. Els bàrbars van aconseguir penetrar-hi lentament entre els segles I i IV, i s'establiren a l'interior fins que, finalment, pressionats per altres pobles, ho van fer de forma violenta. Les invasions bàrbares, en tant que causants de la caiguda de l'Imperi romà, es consideren l'inici de l'edat mitjana.

Les llengües romàniques:  El llatí fou la llengua que els romans implantaren en els territoris que anaven conquerint. La llengua que parlaven els soldats, comerciants i administratius s’anomenava llatí vulgar, i era un llatí diferent al clàssic, que era més acadèmic i uniforme. A la vegada, els estaments eclesiàstics i els polítics empraven el llatí clàssic per a divulgar els seus escrits i doctrines. La manca d’uniformitat a l’hora de parlar la llengua i d’altres factors de contacte amb les llengües autòctones en els territoris conquerits i que afecten al substrat, així com també la influència de les llengües veïnes, anomenada adstrat, van provocar la fragmentació de les llengües i posteriorment l’aparició de les llengües romàniquesEs coneix amb el nom de llengües romàniques el conjunt de llengües actuals que tenen com a origen comú el llatí. A dia d’avui existeixen nou llengües romàniques: el català, el castellà, l’occità, el francès, el galaicoportuguès, l’italià.



Marca hispànicaels territoris i comtats conquerits per Carlemany a l'entorn dels Pirineus[nota 1] per tal de defensar l'imperi Carolingi de les incursions provinents del califat de Còrdova

Al Andalus: territori de la península Ibèrica que restà sota poder musulmà durant l'edat mitjana, entre els anys 711 i 1492


Homilies d'OrganyàNom amb què hom coneix un dels texts en prosa més antics escrits en català, trobat a la rectoria d’Organyà (Alt Urgell). Es tracta de sis sermons amb comentaris de diversos evangelis redactats, amb un estil planer i directe, cap a la fi del segle XII o el principi del XIII.

diumenge, 20 d’octubre del 2019

El substantiu: gènere i nombre.

Clica per a fer més gran

Clica per a fer més gran

dijous, 17 d’octubre del 2019

Foto platja.

Heu de trobar:
* categories gramaticals.
* Classificació de tipus de substantius.


dijous, 10 d’octubre del 2019

dilluns, 7 d’octubre del 2019

Entrevista "Infoaula UMH"

Bona vesprada!

Vos adjunte l'entrevista que ens vam fer dimecres 25 a la UMH.
Quin alumnat més top🎊

Minuts > 3:40 a 23:23





dimecres, 2 d’octubre del 2019

Dossier d'investigació 'Diada del 9 d'Octubre'

Dossier d'investigació
Diada del 9 d'Octubre

Data actual: Any 2238
Localització General: Elx (Baix Vinalopó_País Valencià)
Sublocalització GPS: IES Montserrat Roig - 38.279600, -0.706660

Context Històric: els valencians i valencianes actuals d'aquesta època, a prop de la celebració dels mil anys de la nostra diada, hem oblidat l'essència de la nostra identitat històrica, cultural, social i lingüística. Després de la destrucció dels arxius generals i museus històrics del País, generats per la quarta Gran Guerra Mundial, i després de l'oblit i arraconament  que els valencians i valencianes hem fet a la nostra pròpia identitat, enviem aquest document als estudiosos corresponents perquè, amb la vostra inestimable ajuda, pugueu recuperar de les cendres de l'oblit algunes dades que poden ser de gran ajut i la primera pedra angular de la futura i desitjada recuperació nacional dels nostres drets nacionals: llengua, cultura, obres literàries i consciència de poble.
         Per això, des de la Resistència, perseguida i amagada (en un lloc del planeta del qual no podem donar cap informació per motius de màxima seguretat) preguem que doneu resposta a aquestes preguntes i al neguit que ara ens assoleix en aquests dies d'incertesa.

Sort. Molt depén de la vostra feina


1. Quin fet històric celebrem el 9 d'octubre els valencians i les valencianes? 

2. Quina data exacta té aquest fet històric?

3. Quina cultura dominava la ciutat de València i tota la Península en aquell moment? Quants segles van estar-hi? Explica el nom del seu regne i tres dades significatives.

4. Qui és Jaume I? Per què es diu així? Busca la llegenda del seu nom. 

5. Explica la llegenda de la Rata Penada.

6. Quins van ser els repobladors cristians? D'on venien?

7. Busca tres imatges que podrien representar la nostra diada. Què en representa cadascuna? Explica-ho.

8. Imagina't  que et demanen fer un escrit per un diari de l'època futura per commemorar la Diada del 9 d'octubre. Què escriuries? (5 línies)



VOLEM TV3