"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dilluns, 23 de gener del 2017

Per a què, per què, perquè

1. Utilitzarem per què en les frases interrogatives directes i indirectes en què es pregunta la causa d'un fet, d'una situació, etc.
Per què estaves amoïnada?La mare em preguntà per què estaves amoïnada.
2. Emprarem perquè en les oracions que indiquen el motiu o la finalitat de l'oració principal:
Ha anat a dormir perquè estava molt cansada. (causal)
Et deixo el llibre perquè el llegeixis. (final)
Perquè és també un substantiu. Observa que en aquest cas utilitzem un article.
No et sabria dir el perquè.  
3. En canvi, usarem per a què en les frases interrogatives (directes o indirectes) en què es pregunta sobre la finalitat o la destinació d'un objecte, una acció, etc. Per a què és la preposició composta per a més l’interrogatiu què, que significa quina cosa
Per a què servirà això?
                   Explica’m per a què serveix aquesta màquina. 
 
No és correcte l’ús de per a què en frases afirmatives que expressen finalitat.

Vinc per a què m’expliques què va passar.

Vinc perquè m’expliquis què va passar.

divendres, 13 de gener del 2017

Parlant de prejudicis

Exemples de prejudicis, envers el català, en tenim molts al llarg de la història. Per no avorrir amb personatges i esdeveniments històrics, només en farem menció d'uns quants exemples actuals.






com deia aquell de manera crítica, irònica i molt encertada...

En tenim una molt grossa del gran intel·lectual Roncero. On està el prejudici? El detecteu?


Del francès: parler>parlament [<Llatí: parabola (proverbi)].


"Que sí, hombre, que sí, que te lo digo yo: Parlament viene de Parlamento".  
                                                      (Roncero dixit)


Com fer caure un prejudici? Coneixent i informant-se de la realitat. Per exemple, el prejudici que a Catalunya ningú no et parla en castellà si ve una persona de fora, que la gent no fa per comunicar-se i és molt radical i anticastellana. Veiem un exemple d'un polític del PP andalús (Toni Martín Iglesias) que també tenia aquest prejudici lingüístic i cultural fins que fa unes setmanes va passar 6 dies amb la seua família a Girona.
                            
Me voy de Cataluña sin haberlo conseguido, lo confieso. Por más que lo he buscado no he tenido suerte...
Venía yo buscando a ese (todos tenemos un amigo que le ha pasado) que le dices buenos días y te contesta en catalán, y le dices "perdón, es que no le entiendo" y te sigue hablando en catalán. Pero no lo he encontrado.
Buscaba también al que no te mira o lo hace con cara de asco (todos tenemos algún amigo que le ha pasado) cuando ve que eres de otra parte de España. Pero oye, ni rastro,
Dejo con mi familia Girona después de seis días sin haber encontrado más que gente amable (muy amable), y simpática (muy simpática). Nos hemos movido mucho estos días: ciudad, campo, costa, montaña...y desde el tío de la gasolinera, hasta la señora de la panadería, pasando por los vecinos de aquí al lado, o la de la tienda en la que compré la botella de vino del Empordá que le llevo a mi amigo Luipe, hemos recibido más sonrisas y educación que en mucho tiempo. Me han preguntado por mi ciudad, por si me lo estaba pasando bien en Cataluña, le han hecho carantoñas a mis niños, me han ayudado en lo que han podido y en lo que he necesitado...
Así que me voy un poco con sensación de ser gilipollas. De que a mis 50 años, y con todo lo viajado que ya vamos estando, sea yo capaz de tragarme todavía esos estereotipos, esos clichés que tan poco me han gustado siempre cuando los aludidos somos nosotros, los andaluces.
Con esos tópicos malignos de unos y otros, y con la que está cayendo políticamente por aquí, tan sólo contribuimos a extender el odio y el rechazo. Y como yo, estando aquí, pienso que estoy en mi casa, debería haberme negado a prejuzgar a nadie porque sí.
Y como no quiero ponerme muy pesado, termino ya, y lo hago con un brindis: en la puerta de la heladería Rocambolesc, que los hermanos Roca (los de El Celler) tienen en Gerona. Brindo con uno de sus espectaculares helados por esta tierra y su gente maravillosa, por los días estupendos que aquí hemos pasado, y porque al acabar esta estancia en Cataluña me ha pasado lo mismo que al acabar el helado: que ¡QUIERO MAS!





dimecres, 11 de gener del 2017

Són PERSONES, no refugiats.

EUROPA, ANYS 40 DEL SEGLE PASSAT, SEGONA GUERRA MUNDIAL


REFUGIATS, HUI.


"Quatre minuts de contacte visual apropa la gent més que no qualsevol altra cosa".
(Arthur Aron). Amnistia Internacional intenta descobrir-ho.



dilluns, 9 de gener del 2017

Examen 4t ESO (11 gener).

Preparem l'examen.

1. Us penge l'enllaç amb el PDF de la literatura que hem explicat hui, de la U3. No substitueix el dossier, el complementa (que no tampoc hi afig molt de nou, simplement està explicat més esquematitzat).

PDF: https://mega.nz/#!NAEVgBjS!M8E-cxcHYhSkGHTmzqprX_5WGW-uRLHUtsZe5cOY-CA

2. Els PDF que vaig explicar abans de vacances de Isabel de Villena i Jaume Roig el teniu penjat dues entrades més avall, amb data de 13 de desembre.

3. PREZI Figures Literàries: http://prezi.com/x10cmjfphfee/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share


Si alguna persona no pot baixar els PDF que m'envie un correu i els els envie.


Ànims!
COM BAIXAR EN MEGA

VOLEM TV3