"Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català.
És la mateixa gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense"
(Ovidi Montllor, músic i actor alcoià)

dijous, 29 d’octubre del 2020

Textos argumentatius (4t ESO C-D)

1.Característiques dels textos argumentatius.

El text argumentatiu té com a finalitat convèncer algú d‘alguna cosa, tot donant opinions, rebatent, acusant, criticant... La seua funció bàsica és la persuasiva. L'emissor està normalment implicat en el missatge del text i això es mostra mitjançant l'ús de la primera persona (del singular o plural). Es caracteritza per tenir un tema polèmic, sobre el qual volem expressar la nostra opinió (tesi), i per defensar-la partim de premisses (principis bàsics generalment acceptats com el dret a la vida, el respecte a la pluralitat d‘opinions, la llibertat...).

El tema correspon a la primera pregunta que ens fem quan llegim un relat, quan veiem una pel·lícula o quan escoltem una cançó és: de què tracta? El tema és aquesta idea essencial del text. Identificar-lo és indispensable per a poder començar a entendre el text i això és un exercici complex. L'autor/a d'un text, però, ens deixa pistes que ajuden a copsar aquest sentit global; aquestes pistes són les paraules clau que sintetitzen la idea central del text. No has de confondre el tema amb l'assumpte, que és més aviat una etiqueta genèrica. El tema el redactem amb una oració.

La tesi és la postura de l'autor respecte al tema tractat en el text. Respondrà d’una manera concreta a la pregunta què ens diu el text sobre el tema enunciat abans? Igual que el tema, el redactem amb una oració.

2. Parts bàsiques:

L'estructura bàsica consta de tres parts:

Introducció: Es presenta el tema situant-lo dins un context (sociocultural, històric, econòmic...) cercant l‘interès del receptor.

Cos: Es presenten els arguments que corroboren la tesi de qui argumenta i que han de servir per convéncer l‘interlocutor i/o els contraarguments.

Conclusió: Es recorda breument la problemàtica i els principals arguments per tal de refermar la tesi. Hi poden aparéixer les solucions, incitar a l‘acció, expressar un desig per al futur.

3. Recursos lingüístics

* Ús d‘un vocabulari subjectiu i valoratiu: verbs (opinar, pensar, creure, afirmar...) adjectius (perfecte, fantàstic, interessant, lament...), substantius (abús, error, meravella, crim, indecència...), etc.

* Ús de connectors lògics per tal d‘introduir els argument



* Ús de preguntes (sovint retòriques) i d‘exclamacions: veritat que seria fàcil de fer? No, no ho permetrem!

* Ús d‘interjeccions: endavant!, ups!, llàstima!

* Ironia: amb humor, dir en realitat el contrari d'allò que s'expressa aparentment. Imagineu un professor davant una classe de batxillerat: ups, què difícil era la pregunta que t'he fet d'accentuació, veritat?

* Ús de l‘argument d‘autoritat: Com va dir Edmund Burke: "Perquè el mal triomfe, només cal que els bons no facen res".


Narrar?, Exposar? Argumentar?













diumenge, 18 d’octubre del 2020

dimarts, 13 d’octubre del 2020

Creem una història....2nD i 2nE.

 Bona vesprada,

Durant aquests dies, a classe, us aniré explicant aquesta activitat. Si encara no l'he explicada, no la comenceu. És una pregunta model que us posaré, normalment, als exàmens.

Una abraçada!


1. Heu d'escriure un text (entre 15 i 20 línies) amb la imatge del rinoceront. La història ha de contindre obligatòriament: 2 verbs amb canvi de grafia, 4 pronoms (2 forts i 2 febles), 2 adverbis, 2 conjuncions, 3 dígrafs i 2 lletres compostes, majúscules (4 i 5), 2 sinònims.

 


dimarts, 6 d’octubre del 2020

Textos predictius (4tC i 4tD).

 Estudiem els característiques dels textos predictius. 

1. Concepte i finalitat del text predictiu 

El text predictiu té com a objectiu informar, objectivament o no, sobre estats i fets futurs. Són textos heterogenis i amb una entitat molt variada. Les prediccions poden ser descripcions d'estats futurs (per exemple, el temps meteorològic de l'endemà), narracions de fets que es creu que poden succeir (les profecies), explicacions sobre el futur (per exemple, el guariment de determinades malalties gràcies als avenços en la investigació genètica) o bé argumentacions relacionades amb el futur (els programes electorals, per exemple). Ara bé, siga quin siga el propòsit comunicatiu últim dels textos predictius, tots compartiran la incertesa que suposa el fet d'informar de coses encara no ocorregudes, temudes o desitjades. 

2. Classes de textos predictius 

Els textos predictius més habituals són els butlletins meteorològics que informen de la previsió del temps que farà, els pressupostos, part dels programes electorals, i altres textos encara de menys credibilitat com les profecies, els horòscops, els comentaris de les cartes astrals, el tarot, etc. 

3. Estructura dels textos predictius 

A causa de la seva varietat els textos predictius no solen presentar una estructura fixa. Normalment se segueix, però, un ordre cronològic en la predicció dels fets. 

4. Recursos dels textos predictius 

El recurs més evident de tots els textos predictius serà la utilització de temps verbals en futur . A més, caldrà tenir en compte els recursos propis de les narracions, descripcions, argumentacions i exposicions en cas que el text predictiu tinga alguna des les finalitats dels textos esmentats. 

Temps verbals:

- futur: Demà plourà.

Futur compost: L’any que ve hauré acabat la carrera.

- present d'indicatiu: Arribe demà.

- present de subjuntiu: Em ve malament que vinguen demà

Altres recursos:

- Per indicar condició: Si, en cas de/que, només que/de, a condició de/que...

- Per indicar possibilitat:

  • és possible que (+present subjuntiu): És possible que demà arribe Laura
  • possiblement (+futur): Possiblement la setmana que ve farà molt de fred.
  • pot ser que (+present de subjuntiu): Pot ser que se'n farte de seguida.
  • tal vegada: Aquest és un diagnòstic que tal vegada no compartiran els altres metges.

Fes una previsió meteorològica a partir dels tres mapes que et presentem o dels signes del zodíac xinés: 

Clica per a fer-la més gran



VOLEM TV3